Ali lahko odpadke v biološko posodo mečem brez vrečke in kakšen kakšen tip vrečke sicer potrebujem?
Bioloških odpadkov nikoli ne odlagamo v plastičnih vrečkah. V bolje založenih trgovinah so na voljo posebne vrečke, v celoti izdelane iz biološko razgradljive folije. Tako lahko biološke odpadke odvržemo skupaj z vrečko.

V času poletja, ko so temperature izredno visoke, lahko zabojniki za biološke odpadke oddajajo neprijeten vonj. Kako je s pranjem bioloških posod? Ste to dolžni storiti vi ali moramo stanovalci sami?
Vzdrževanje in čiščenje bioloških posod je obveza izvajalca, ki naj bi te posode opral najmanj enkrat letno.


Čemu so sploh namenjeni ekološki otoki?
Ekološki otoki so skupine posod za ločeno zbiranje odpadkov. Namenjeni so zbiranju odpadkov, ki se jih lahko reciklira. Zbrane odpadke se nato odpelje v centre za ločeno zbiranje odpadkov, kjer odpadke še enkrat pregledajo in izločijo tiste, ki morebiti ne spadajo zraven, te pa nato odpeljejo na deponijo.

Kako velike posode za biološke odpadke vse obstajajo?
Biološki odpadki se zbirajo v rjavih posodah (volumna 120 in 240 l). Intervali odvoza so v poletnem času tedenski, zimskem času pa 14-dnevni.

Nemalokrat so zabojniki za smeti polni, tako da je smeti potrebno odložiti poleg zabojnikov. Kolikokrat na teden oz mesec se odvažajo smeti in katere? Kako sploh določite termine in časovnost za odvoz odpadkov?
Glede na to, da sodelujemo s 16-imi koncesijskimi občinami ima vsaka občina točno določen terminski plan odvozov.

Kako določite velikost posode, ki pripada posameznemu gospodinjstvu, saj se nemalokrat zgodi, da so te posede premajhne za izbrane odpadke?
Če imajo uporabniki premajhne posode za količino odpadkov, ki jih proizvedejo, morajo bodisi naročiti večjo posodo ali pa dodatne odpadke odložiti v posebnih, temu namenjenih plastičnih vrečkah.

Kolikšna je kazen za krajo papirja iz posod in kako lahko pride do tega?
S krajo tone papirja nepridipravi zaslužijo med 70 in 100 evri. Za takšno dejanje je predpisana kazen v višini do 500 evrov.

Ali lahko manjše gospodinjske aparate, kot je palični mešalnik ipd., odvržemo kar v posodo za plastiko ali je potrebno elektronske aparate odpeljati kam drugam?
Manjše gospodinjske aparate ne smemo odlagati med plastiko, takšni aparati namreč spadajo  med kosovne odpadke. Lahko pa jih dostavimo tudi v izbran zbirni center.

V katero posodo sodi stiropor in nekateri ostali gradbeni materiali, ko je keramika, steklena volna ipd.?
Stiropor spada med plastiko, lahko pa ga odlagamo tudi med embalažo, če sta plastika in kovina dva ločena zabojnika.
Gradbeni odpadki pa predstavljajo eno četrtino vseh nastalih odpadkov v slovenskem prostoru. Manjše količine čistih gradbenih odpadkov (keramika, opeka, beton) lahko občani oddajo v zbirnem centru, za večje količine pa morajo skleniti pogodbo s podjetjem, ki je pooblaščeno za ravnanje s tovrstnimi odpadki.

Ali sodijo gumirani izdelki, kot so gume, med ostale odpadke?
Avtomobilske gume nad 50 kg je potrebno proti plačilu odložiti v zbirnem centru. Manjše odpadke iz gume pa lahko odložimo v ostale odpadke.

Kam sodijo jedilna olja?
Odpadno jedilo olje je prepovedano odlagati v zabojnike za mešane odpadke in v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov, prav tako pa je jedilna olja tudi prepovedano zlivati v odtok ali kanalizacijo. Doma jedilno olje zlijemo v plastenke, ali katero drugo primerno embalažo. To začasno hranimo, in ko se naberejo večje količine, ga odpeljemo v zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov. Če gre za manjše količine olja lahko tudi počakamo na akcijo zbiranja nevarnih odpadkov, ki je po navadi enkrat letno.

Kam lahko odvržemo kože od živali, kosti ipd. npr po kolinah ali kuhanju?
V odpiralnem času 6-ih zbirnih centrov (ZC): ZC Kiričevo, ZC Majšperk, ZC Žetale, ZC Duplek, ZC Trnovska vas in ZC Videm.

Doma imamo kar nekaj zdravil, ki jim je potekel rok. Kam z njimi?
Zdravil nikakor ne odlagamo v zabojnike ali jih zlivamo v straniščno školjko. Z odpadnimi zdravili moramo ravnati tako kot z nevarnimi odpadki. Zdravila, ki jim je potekel rok uporabe, lahko oddamo v posebne zbiralnike, nameščene v lekarnah ter specializiranih trgovinah z zdravili, oziroma jih predamo lekarniškemu osebju. Lahko pa jih oddamo tudi v zbirnem centru za ločeno zbiranje ali ob akciji zbiranja nevarnih odpadkov.

2018 © Vse pravice pridržane | Čisto mesto Ptuj d.o.o. | Izdelava spletne strani: Agencija NOVELUS d.o.o. | Izjava o zasebnosti | Pravno obvestilo o piškotkih